Träff 35

Sam
 Slantje!
Äntligen är sekreteraren tillbaka.

Denna fina vinterlördag 10 februari 2018 styrde vi mot Kragsta. Som tur var mötte Anders upp och lotsade några av oss genom den uppländska skogen. Sam stod som värd i sin och Marias nya fina villa.
Sam serverade ett gott kebab-tifo! “Saknades” gjorde Classe, Andreas D och Chippen. Däremot var vår färskaste medlem, Tomas där. Konstigt vore annars med tanke på att han bor 23 meter från Sam.

Sam bjöd oss på en tidsresa med destilleriet Dailuaine där vi började med de unga eldiga 5-åringen och letade oss sedan upp till 9, 19 år för att avsluta med en 21-åring.

Någon uttalade sig om whisky nr 2 på följande sätt: – Jag har aldrig känt så här förut.

-Söt-sur men besk! Stefan var klockren i sin bedömning av whisky nr 1.

Dessutom tyckte Stefan att whisky nr 2 luktade som en uteliggarsoffa.

Avslutningsvis en eloge till Sams Dailuaine-tema som var begåvat. Sam bjöd dessutom på en 16-årig Dailuaine från Flora and fauna som han tog fram från sin samling.

Sannerligen en trevlig kväll.

Snabbfakta - Dailuaine Distillery

Grundat:1852
Land:Skottland
Region:Speyside
Kapacitet:5 200 000 liter/år
Aktivt:Ja
Besökscentra:Nej
Om Dailuaine:De flesta destillerier sätter sin speciella karaktär på den single malt som de producerar, beroende på den utrustning man har, jäsningstider etc. Dailuaine är ett spännande undantag som fram till 2006 tillverkade en tung sprit med lätt svavelkaraktär. Efter det producerades en whisky med gröna, gräsiga toner under fyra år och de senaste två åren har man skiftat stil igen till en mer nötig karaktär. Sådana tvära kast hade kunnat vara ödesdigert för en whisky som skulle säljas som single malt men Diageo använder den i sina olika blends och där behövs en mängd olika smaker. Intill destilleriet ligger en anläggning som tar hand om och renar processvatten och biprodukter från ett antal destillerier i närheten.
Karta:

Dailuaine Distillery

Mer info:Dailuaine på Whiskyforum.se
Info från Whiskyforum.se